🎓 Més finançament i una autoritat única en ciberseguretat

Espanya compta amb grans professionals i equips en el camp de la ciberseguretat, però requeriria incrementar la inversió tecnològica i disposar d'una autoritat única en aquesta matèria.

Fecha: divendres, 21 de de juny de 2024 a las 15:45h

Més finançament i una autoritat única en ciberseguretat

Espanya compta amb grans professionals i equips en el camp de la ciberseguretat, però requeriria incrementar la inversió tecnològica i disposar d'una autoritat única en aquesta matèria. Així ho ha explicat l'excoordinador de Ciberseguretat i Ciberdelinqüència de la Policia Nacional, Pedro Agudo, durant la seva intervenció en la primera sessió dels Diàlegs de Bellesguard, la nostra universitat d’estiu.

Agudo considera que Espanya compta amb unitats molt apreciables en el CNI, les Forces Armades, la Policia Nacional o la Guàrdia Civil. I també aprecia que hi ha "un protagonisme exagerat" de les autonomies. Algunes d'elles compten amb centres autonòmics, que impliquen "despesa" i "no són resolutius". En aquest context, "es necessita una autoritat única nacional des de la qual es diversifiqui i es deleguin funcions".

El ponent també s'ha referit a la conveniència de fer alguns ajustos jurídics. En aquest punt, ha reclamat que es desenvolupi el reglament que la Llei de Seguretat Privada preveia per a ordenar la coordinació entre la seguretat pública i la privada en el camp de la ciberseguretat. Un reglament que tipifiqui el rol que té cadascun, "afavoriria les sinergies entre el privat i el públic", fet que, des del seu punt de vista, repercutirà en què la població "estigui més protegida".

En el camp regulador, Agudo s'ha mostrat partidari de comptar amb "més marges legals". En aquest sentit, ha assegurat que Espanya "investigar és molt complicat", pel fet que comptem amb "el major nombre de garanties de tots els països d'Europa. La Llei de Protecció de Dades espanyola és la més dura d'Europa".

Durant la seva exposició, ha fet repetits esments a la importància invertir en ciberseguretat. "El nostre estat de ciberdefensa és molt bo i millorable en capacitat d'inversió. El lògic i l'intel·ligent seria invertir en això, ja que es genera riquesa i el país estaria més segur".

En semblant línia s'ha manifestat l'executiu del sector de solucions Big Data, Raymond Forado, quan ha subratllat que "o posem tecnologia i professionals a treballar en condicions de mercat o això no funcionarà". Forado ha advertit del fet que "hi ha una indústria de la ciberdelinqüència".

El col·loqui ha estat moderat per la professora d'Estadística de la Universitat, Vanesa Berlanga. Després d'aquest primer col·loqui, la primera jornada dels Diàlegs de Bellesguard s'ha completat amb una sessió sobre 'Abús de pantalles en menors: repercussions mèdiques i psicològiques'. Ha comptat amb la participació de la investigadora principal amb el grup Psycho-Technology de la Universidad CEU San Pablo, Esther Rincón, i la facultativa d'infermeria assistencial especialitzada en Pediatria, Gema Tesorero. Ha moderat la professora de Neuropsicologia de la Universitat, Marina Fernández.

Més finançament i una autoritat única en ciberseguretat