🎓 Identitat europea: pragmatisme i sentiment

Aquesta és una de les observacions que ha deixat el president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer, que considera que, en relació amb la COVID-19, la UE ha donat una de freda i una de calenta. La part positiva vindria representada per l'aprovació del fons Next Generation UE, mentre que les autoritats comunitàries troben en la vacunació la creu de la seva gestió.

Fecha: divendres, 09 de d'abril de 2021 a las 14:45h

Identitat europea: pragmatisme i sentiment

La identitat europea s'alimenta per dues vies. És una qüestió de pell, de sentiment de pertinença que, alhora, ha d'estar sostingut per la convicció racional que convé des del punt de vista pragmàtic.

Per això, un dels principals perills per a la construcció d'una identitat europea és que "els ciutadans tinguin la sensació que el camí cap a la UE no és útil". Un risc que s'està manifestant en l'actualitat, amb relació a la gestió de la crisi sanitària i el pla de vacunació. En la comparació, la UE surt malparada i això pot fer que els europeus es qüestionin si les "fórmules de consens" alenteixen solucions a les quals s'arriba més ràpidament amb un "model més autoritari".

Aquesta és una de les observacions que ha deixat el president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer, que considera que, en relació amb la COVID-19, la UE ha donat una de freda i una de calenta. La part positiva vindria representada per l'aprovació del fons Next Generation UE, mentre que les autoritats comunitàries troben en la vacunació la creu de la seva gestió. Un assumpte molt delicat en termes d'identitat, ja que pot conduir a pensar que "altres països han prioritzat als seus ciutadans" o que "interessen més les fórmules autoritàries", ha insistit.

Ferrer ha estat un dels ponents del col·loqui 'Què significa ser europeu?', organitzat per la nostra Càtedra Jean Monnet sobre Integració Fiscal en la UE (EUFIS), el Consell Català del Moviment Europeu i l'Associació de Diplomats dels Cursos de la Unió Europea a Catalunya (ADICEC).

El director de la Càtedra EUFIS i catedràtic d'Economia Aplicada de la nostra universitat, Juan Corona, ha complementat les idees expressades per Ferrer. Des de la perspectiva de la identitat, ha apel·lat a afrontar amb claredat les grans qüestions pendents. Per exemple, respecte a la integració fiscal: "volem estar harmonitzats i ser una unitat econòmica que sigui la base de la política? Sí o no, cal decidir-ho".

En la indeterminació sobre què vol ser, és difícil que Europa pugui competir amb estats com USA o la Xina, que són "poders unitaris", ha manifestat. Aconseguir aquesta unitat de propòsit seria vital perquè la UE pogués comportar-se en l'escena internacional d'acord amb el seu múscul econòmic. "Europa unida podria ser la primera potència del món", ha assenyalat.

El debat ha estat moderat per la presidenta d'ADICEC, Dolors Grau.

Identitat europea: pragmatisme i sentiment